Voorgerecht/amuse voor 6/12 personen
Benodigdheden
voor de pastrami/kaasrolletjes:
- 250 gr stilton
- 1,75 dl room
- 3 blaadjes gelatine
- 12 plakken pastrami
voor de salade:
- ½ stronkjes witlof
- ½ stronkjes roodlof
- ½ jonagold appels
- ¼ zoete uien
- ¼ gele paprika
- ¼ bosje platte peterselie
voor de portvinaigrette:
- 0,2 dl rode wijnazijn
- 2 dl rode port
- 0,2 dl olijfolie
- 1 sjalotjes
- zout, peper
bereiding:
Voor de pastrami/kaasrolletjes:
Snel beginnen i.v.m. opstijven
Week de gelatine minimaal 15 minuten in ijskoud water.
Snij de kaas in blokjes en doe samen met de room in een steelpan. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen op laag vuur onder af en toe roeren, totdat het een gladde crème is geworden. Voeg de uitgeknepen gelatine toe, roer nogmaals goed door, laat versneld afkoelen en doe de, opgesteven en afgekoelde crème in een spuitzak ( geen spuitmond). Leg de plakken pastrami op een serveerplateau en spuit in de lengte aan de onderrand van elke plak een flinke streep kaascrème. Rol de plakken pastrami op en leg tot gebruik in de koeling.
Voor de salade:
Snij de paprika in vieren, verwijder de zaadlijsten en leg de stukken paprika op een bakplaat onder de grill of salamander.
Verpak de paprikastukken, zodra ze geblakerd zijn in een plastic zak en laat enige tijd rusten.
Snij wit- en roodlof overdwars en julienne. Neem de plakjes van de vaste kern apart en snij ook en julienne.
Pel en halveer de uien, snij in dunne halve ringen.
Schil de appels, snij in partjes, verwijder klokhuis en snij de partjes klein.
Verwijder de velletjes van de paprikastukken, snij in repen en deze weer in stukjes. Meng alles door elkaar. Hak of snij ook de peterselie fijn en meng deze als laatste door de sla.
Snij de korstjes van het brood en rooster de blokjes met boter en knoflook in een koekenpan. Laat afkoelen.
Voor de portvinaigrette:
Pel en snipper de sjalotjes.
Breng port en sjalotsnippers aan de kook in een steelpan.
Draai het gas laag en laat tot de helft inkoken.
Passeer door een fijne zeef in een kom. Klop met de garde rode wijnazijn en olijfolie door de port. Breng op smaak.
Afwerking en uitserveren
Snij met een scherp mes de pastrami/kaasrolletjes overdwars in tweeën.
Giet een deel van de portvinaigrette over de salade en schep goed door.
Leg een bedje van salade op de borden, strooi er wat broodcroutons over en leg er recht vormig twee pastrami/kaasrolletjes op en spuit nog wat kaasmengsel erlangs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten