zaterdag 17 november 2012

Meringue met Vijgen en room van witte chocolade

Nagerecht voor 10 personen

P1030753P1030754

Benodigdheden

Merengue

  • 240 gram eiwit
  • 400 gr. bloemsuiker
  • citroensap
  • Spuitzak, kartelmond, bakplaat, bakpapier

Vijgen met Siroop

  • 3 dl sinaasappelsap
  • 110 gr suiker
  • 1 ½ vanillestokje
  • 2 eetl. Amaretto
  • 10 vijgen

Witte chocoladeroom

  • 120 gram witte chocolade
  • 4,5 dl slagroom

Afwerking

  • Blaadjes munt
  • Brander

Bereiding

Merengue

Maak schaal en kloppers goed schoon met citroensap en maak droog. Doe eiwit en de helft van de suiker in de schaal en klop stevig meng halverwege de rest van de suiker erdoor en klop verder tot een stevige massa en er stijve, glanzende pieken ontstaan.

Teken op bakpapier 10 cirkels, vul de spuitzak en maak 10 grote meringues.P1030741P1030742

(ervaring leert hier dat je de spuitzak op een speciale wijze moet vullen, anders zitten je handen helemaal onder)

Zet ze ca. 2 uur in de oven van 110 graden, zet de oven daarna uit en laat ze in de oven afkoelen

Vijgen met Siroop

Maak van alle ingrediƫnten een siroop

Vanillestokje natuurlijk opensnijden en leegschrapen !

( verwarmen en inkoken) voeg de vijgen toe, pocheer ze en laat langzaam konfijten op een zeer laag vuur en laat in de siroop afkoelen.

Witte chocoladeroom

Warm de room op ( niet te heet en beslist niet koken)en laat de chocolade hierin smelten. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en klop dan de room luchtig, maar niet stijf, op en bewaar in de koelkast

P1030743

(Let op!, er kunnen plots klontjes ontstaan in de room. Dan heb je witte chocoladeboter. Als dit gebeurd moet je weer overnieuw beginnen)

Uitserveren

Brand de afgekoelde meringues lichtjes, maak de bovenkant plat of maak een kuiltje, verdeel de chocolade room hierover schrik er de vijg op en werk af met wat blaadjes ( stukjes) munt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten