Nagerecht voor 10 personen
Benodigdheden
Boerenjongensijs:
- ½ lt slagroom
- ½ lt volle melk
- 2 vanillestokjes
- 250 gr. suiker
- 4 eigelen
- 100 gr boerenjongens
Appelcompote :
- 200 gr boerenjongens op brandewijn
- 4 appels
- 1,5 dl beerenburger + brandewijn
Kaneelkoekjes:
- 4 plakken bladerdeeg ( 200 gr)
- 180 gram suiker
- 20 gram kaneel
- 2 eigelen
Appelbeignets:
- 4 appels
- 3 a 4 eieren
- 150 gr panko
- Steker
- Kaneelsuiker
- arachideolie
De Sabayon:
- 6 eigelen
- 5 el suiker ( witte basterd)
- 6 el beerenburger of dessertwijn
Bereiding
Boerenjongensijs
Splits de vanillestokjes, schraap de vanille eruit en breng de melk en room de vanille en de stokjes aan de kook. Laat een half uur zachtjes trekken. Verwijder de stokjes. Klop de eierdooiers met de suiker tot de suiker gesmolten is en er en wit gele massa is ontstaan. Meng de melk beetje bij beetje door het eigeel en laat al roerend “ au bain marie” binden. Laat versneld afkoelen en draai er in de sorbetiere ijs van. Meng als het ijs nog zacht is de uitgelekte boerenjongens erdoor en laat nog verder draaien.
Appelcompote
Schil de appels, verwijder klokhuis en snij in blokjes, totaal 500 gram, verwarm beerenburger en brandewijn tot tegen de kook. Neem van het vuur en laat de appelblokjwes erin wellen. Roer op het laatst de boerenjongens erdoor. Laat afkoelen.
Kaneelkoekjes
Leg bladerdeeg 2 aan 2 op elkaar. Rol met deegroller
Goed aan elkaar zodat er 2 dikkere plakken overblijven. Snij in repen ( ca. 2 cm breed) en leg 10 minuten in de vriezer. Maak intussen kaneelsuiker door suiker en kaneel te mengen. Bekleed een bakplaat met bakpapier of neem siliconenmatje .Rol de reep bladerdeeg in de lengte een keer op en draai met linkerhand de rol naar links en met rechterhand naar rechts. Bestrijk met losgeklopt eigeel en met kaneelsuiker. Bak in ca. 15 minuten in de oven af.
Appelbeignets
Schil de appels, snij in plakken en steek klokhuis uit zodat een mooie ronde opening ontstaat. Verwarm de olie tot 190 C° ( wok of frituurpan). Klop de eieren los en wentel de plakken eerst in het eimengsel, daarna door de panko, frituur ze goudgeel en wentel ze door de kaneelsuiker.
De Sabayon
Klop de eigelen met de suiker, in de ronde kom, tot een witgele massa, verwarm “au bain marie” onder toevoeging van de beerenburger tot een luchtige massa en blijf kloppen tot de sabayon is afgekoeld.
Afwerking en uitserveren
Schep in borden of glazen een portie appelcompote leg daarop een quenelle ijs, giet de sabayon erover. Steek door de beignets een kaneelkoekje en leg over het bord of glas.
Of serveer ijs apart in ramaquinbakje.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten