zaterdag 21 april 2012

Advocaatijs met donkere chocolade/cacaonibs en advocaat

Nagerecht voor 6 tot 10 personen

 IMG_0174

Oven voorverwarmen op 180o

  • 300 gr. yoghurt
  • 300 gr advocaat
  • 300 gr room
  • 200gr witte basterdsuiker

Voor de crème

  • 225 gr room
  • 50 gr suiker
  • 40 gr eierdooier
  • 50 gr volle melk
  • 225 gr pure chocolade
  • 1 blaadje gelatine

Voor de hazelnoot crumble

  • 50 gr boter
  • 50 gr rietsuiker
  • 40 gr hazelnoot
  • 40 gr bloem
  • 1 gr zout
  • 50 gr cacaonibs ( callebout)
  • 2 vellen bakpapier
  • Grof zeezout

De advocaat crème

  • 100 gr advocaat
  • 85 gr room
  • 1 sinaasappel
  • 1 mango
  • Olijfolie
  • Munt
  • 1 vanillestokje
  • kokosrasp

Het IJs
Meng alle ingrediënten goed en draai er ijs van

De crème
Week de gelatine, warm de melk op los hierin de gelatine op, doe de chocolade in een steelpan, voeg de melk toe enLaat de chocolade “au bain marie” smelten.

Klop de dooiers met de suiker op tot een witte crème

( hand of mixer). Voeg de gesmolten chocolade toe en meng grondig.

Klop de room op en spatel onder de chocolade doe in een spuitzak en zet koel weg.

De hazelnoot crumble
Laat de boter op kamertemperatuur komen, hak de hazelnoten in stukjes, meng met boter, bloem, suiker en zout. Rol alles tussen 2 vellen bakpapier met deegroller uit. Verwijder bovenste vel en bak in de voorverwarmde oven gedurende 8 minuten. Bestrooi met de in vieren gehakte chocolade nibs en laat nog 3 minuten verder bakken. Laat afkoelen, hak de crumble in stukjes en bestrooi met wat grof zeezout.

De advocaat crème
Klop de room goeds lobbig, klop de advocaat los en maak reepjes sinaasappelschil met de zesteur. Meng alles goed en doe in een spuitzak en zet koel weg.

Afwerking en uitserveren
Schil de mango en snij in blokjes, hak wat blaadjes munt fijn en vermeng, schraap het vanillestokje leeg en meng met olijfolie.

Spuit op elk bord een paar dotjes chocolade crème, bedek met wat crumble, Spuit wat advocaat crème tussen de chocolade en leg er wat mangoblokjes bij, versier met wat blaadjes munt en leg er wat geraspte kokos bij en een paardruppels olijfolie met vanille.

Dit alles in een soort halve maan op het bord en leg aan de andere kant een quenelle advocaatijs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten